SOSYAL AĞLAR

Hayatın Dönüm Noktası: Evlilik

Hayata Dair

Hayatın Dönüm Noktası: Evlilik

Evliliğe ilk adım, doğru insanı seçme arayışıyla başlar. Çünkü söz konusu olan, madde olarak birliktelikten ziyade, gönül olarak da ortak bir noktada buluşmaktır.

evlilik-yildonumunde-neler-yapilabilir[1]Her insanın hayatında önemli dönüm noktaları vardır. Böyle anlardan itibaren, hayat tarzı, düşünceleri ve bakış açısı kısmen değişir, insan karakterini şekillendiren olaylar zinciriyle baş başa kalır.

Evlilik bu dönüm noktalarının şüphesiz en önemlilerinden biridir. Çünkü insan evlilikle yeni bir yuva kurar, yeni bir hayata adım atar. Tek kişilik mücadelesi, başkalarının da sorumluluğunu üstlendiği bir beraberliğe dönüşür.

Evliliğe ilk adım, doğru insanı seçme arayışıyla başlar. Çünkü söz konusu olan, madde olarak birliktelikten ziyade, gönül olarak da ortak bir noktada buluşmaktır. Kalpleri ayrı dünyalara ait olan çiftlerin birliktelikleri uzun sürmez; sürse dahi huzur ve sükûndan uzaktır.

Zamanımızda çok sık gördüğümüz, sadece dış güzelliğe aldanan ve düşünmeden karar veren insan profili, hayatı sadece kendine zehir etmekle kalmaz, eş olarak seçtiği kişi için de evliliği bir işkenceye dönüştürür.

Eşini Doğru Seçmek

Günümüzde evli insanlara, “eşinizi seçerken hangi hususlara dikkat ettiniz?” sualini yönelttiğiniz zaman, pek çok kişinin bu konuda çok fazla bir şeye dikkat etmediğini rahatlıkla müşahede edebilirsiniz. Bir anda “âşık” olma sonucu, “yıldırım” nikâhıyla başlayan evlilikler çok fazla bir zaman geçmeden mahkeme kapılarında bitmektedir. Bu insanların, “görünüşüne aldandım, çok hayalciymişim, yıllarım boşuna geçti” itiraflarını büyük bir teessürle dinleyebilirsiniz.

İnsanlar evlilik tercihlerini belli başlı kriterlere göre yaparlar: Bunlar, güzellik, zenginlik, soyluluk, güzel huy ve dindarlık gibi hususlardır. Geçici dünya heveslerine yönelik hasletlere ve arzulara aldananların istikrarlı ve sağlam bir evlilikleri olmaz. Sadık bir eş, evladına numune olabilecek bir anne veya bir baba adayı, vefalı bir hayat arkadaşı seçmek, o kadar kolay olmasa gerek.

Evleneceği kişinin huyunu suyunu iyi anlamak, görüş ve inanç noktasında ortak bir noktada buluşmak huzurlu bir yuvanın kurulması için elzemdir. Ayrı telden çalan, ayrı düşüncelere sahip çiftlerin bir arada ve uyumlu yaşaması neredeyse imkânsızdır. Birbiriyle farklı kültür ve farklı dini anlayışlara sahip kişilerin birlikteliği ise, hassasiyetleri olan insanlar açısından uçurumların eşiğinde dolaşmaktan başka bir şey olmayacaktır.

Evliliğin seçimle başlayan ilk merhalesinde belki doğru karar verilemeyebilir. Zaten gelenek ve göreneklerimize göre de, kişilerin birbirlerini ve ailelerini tanıyabilecekleri belli bir zaman tayin etmeleri çok önemlidir. Bu zaman zarfında kadın ve erkek birbirlerini tanırken, aileler de yakınlaşma dönemine girerler. Çünkü bir insanı sadece kendi kişiliğiyle değerlendirmek yerine, aile ve çevresine bakarak da karar vermek son derece önemlidir.

Ailelerin Onayını Almak

Evlilik doğru insanı seçmektir. Bu da tek başına üstesinden gelinebilecek bir husus değildir. Hayatının en önemli kararını verirken, böylesine ciddi ve hayati önem arz eden bir basamağı kendi başına atlamaya çalışmak genelde hüsranla neticelenir.

Ailelerin ve büyüklerin rızasını almak bu safhada göz ardı edilmemesi gereken bir meseledir. “Biz birbirimizi istedik ve sevdik, gerisinin ne önemi var ki?” diye düşünmenin çok defalar hatalara ve geri dönülemez yanlışlara yol açtığı acı bir hakikattir. Evlilik gibi son derece önemli bir müesseseyi şekillendirirken ailelerin de gönlünü almak, tavsiyelerine başvurmak, huzurlu ve daha mutlu bir aile yuvası kurulmasını sağlayacaktır. Rızaları olması durumunda, aileler en küçük bir mesele olsa dahi canla başla destek olacaklardır.
Evlilik öncesi kısa bir süre içinde verilen bu kararlar, yepyeni bir bütünün oluşmasının ilk adımlarıdır. Çünkü bir yuva kurulacaktır, anne olunacaktır, baba olunacaktır, yeni bir hayat başlayacaktır. Eşinin maddi manevi sorumluluklarını üstlenmek gerekecektir. Birlikte karar vermek, birlikte sevinmek, birlikte üzülmek, birlikte zorlukların üstesinden gelmek, evliliğin önemli bir parçası olacaktır. Bu kadar ciddi bir başlangıcın kararını tek başına vermek, “ben istedim oldu, gerisi boş” demek, bencillikten başka bir şey değildir.

Evleneceğiniz Kişi Nasıl biri?

Evlenmek için seçtiğiniz insanın nasıl biri olduğunu görebilmek için bazı konulara dikkat etmekte fayda var. Çünkü evlilik, bir gün ya da bir yıl değil, bir ömür birlikte olmak için tesis edilir. Bu kadar uzun yıllar boyunca hayatı paylaşıp paylaşamayacağınızı kendinize sormalısınız.

1- Sorumluluk sahibi mi? Hayatınızı birleştireceğiniz bu insan sorumluluklarını biliyor mu? Sorumluluklar üstlenebilecek kadar karakterli mi?
2- Ahlaki anlayışı ve inancı size uygun mu?
3- Gelenekleri, görenekleri, aile anlayışı sizinle örtüşüyor mu?
4- Ailesi, akrabası, çevresi sizin hassasiyetlerinize ne ölçüde uygun?
5- İktisatlı mı, müsrif mi? Kazandığı paraları değerlendirmede ne ölçüde uygun hareket ediyor?
6- Size ve etrafınızdaki insanlara tavırları, davranışları olumlu mu?
7- Evlilikten beklentileri neler? Gönül zenginliğine de değer veriyor mu, yoksa sırf geçici güzelliklere mi odaklanmış?

Evlilik karşılıklı güven ve sevgiye dayanır. Sevgi ve güvenin tesis edilemediği bir yuva ise yok olmaya mahkumdur.

Okumaya Devam Et
1 Yorum

1 Yorum

  1. Süleyman

    12 Ağustos 2011 / 18:20

    Yazarımızın eline sağlık çok güzel olmuş çok beğendim

Sen de Fikrini Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha İlginç Yazılar: Hayata Dair

Sirac El

1999 yılından bu yana web tasarımcı olarak yurt içinde ve yurt dışında pek çok projede yer aldım. 2002 yılında Sanalkurs.net'i ve 2013 yılında da Etkinlik.com.tr'yi kuran ekibin bir parçası oldum. Girişimci, tasarımcı ve eğitmen olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Daha Fazla...

Öne Çıkanlar

YUKARI