SOSYAL AĞLAR

Sigaraya ve Reklama Ölüm!

TV ve Sinema

Sigaraya ve Reklama Ölüm!

26018_20100223041201[1]Televizyonda siz de denk gelmişsinizdir, adam anlaşıldığı kadarıyla sigara gibi birşey içiyor, anlamak zor (!) çünkü üzerinde koskocaman bir mozaik. Bir bulanıklık. Sanki sigara görünmesin diye birileri çabalayıp duruyor, biz de merak ediyoruz ve ona odaklanıyoruz. Aha, işte sigara bu, tespit ettim. Ama göremediğim için olsa gerek, sigaraya nasıl bir nefret duyduk anlatılamaz.

Sahi, nedir bu olayın iç yüzü, bilen var mıdır? Neden sigaralar mozaiklenir TV’lerde?  Hangi akıl fikir bunu icat etmiştir de kabul görmüştür çok merak ederim. Çok sevdiğim bir Cüneyt Arkın filmi izlerken bir de bakarım, elinde kocaman bulanık, ucube bir şey. Filmin görüntüsünün içine edilir, filmde konuya, olaya odaklanmışken birdenbire ayarın kaçar. Mesaj gayet açıktır: İzlemeyin kardeşim bu tür şeyleri demeye getiriyor biri.

CNBC-e buna güzel bir yöntem bulmuş. Sigara üstünde çiçek figürü yer alıyor. Biraz istihza koksa da, gayet başarılı bir gönderme bence.

Tabi, buğulamayı çok seviyoruz. Ekranlardaki bu buğulama sayısını da artırmak lazım. Sağolsun, ilgili merciler buna ilaveler yapmışlar: Dizi ve programlarda reklam görünmesi yasak biliyorsunuz. Örneğin, izlediğiniz dizi diyelim ki Taksim’in en işlek mevkilerinden birinde çekiliyor. Arka planda reklam görünmesi yasak demişler. Yani dizide aksiyon sahnesinin yarısı buğulu. Sağolsun reklamsız izletiyorlar dizileri programları bize. Ne güzel! Bizim adımıza düşünen, bizi düşünen, bize bizden çok değer veren birilerinin olması insanı son derece rahatlatıyor. Sizin izlediğiniz dizinin en güzel sahneleri berbat olmuş, görüntünün şaftı kaymış, kimin umurunda. Önemli olan en büyük tehlike bertaraf edilmiş durumda. Bravo!

Akşamları çok TV izlemem. Ancak az da olsa takıldığım dizi ve programlarda bu durumla karşılaşınca ister istemez sinir oluyor insan. Her şey buğulama yapınca çözülüyorsa ne güzel memlekettir burası yahu? Sevmediğimiz şeylerin üzerine blur efekti verelim, mozaik dizelim, kökünden çözelim o halde!

Buğulama yerine, sigaranın zararlarını anlatan filmler hazırlayın, yeni çekilen dizilerde, yeni çekilen filmlerde sigara kullanımını özendirecek sahneler olmaması için önlemler alın. Ünlülerin -sigara içiyorlarsa bile- sigara ile görünmemeleri için onları teşvik edin. Yasaklamak, engellemek ilgiyi ve algıyı tetikler, daha çok etkiler beyni. Siz kaş yapayım derken göz çıkarıyorsunuz. Güzellikle yapmak daha iyi değil mi herşeyi?

Reklamlara gelince, bırakın canım caddelerdeki sokaklardaki dükkan tabelalarını reklam olarak algılamayı. Suistimal eden olacaktır elbette, ancak bir iki çapulcu gerilla reklamcının yüzünden film keyfimizin canına ot tıkamayın.

Şu sıralar bununla ilgili bir yasa çıkacak diyorlar, umarım daha çok bulanıklık içeren bir yasa değildir. Merakla bekliyoruz efenim.

Okumaya Devam Et
Click to comment

Sen de Fikrini Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha İlginç Yazılar: TV ve Sinema

  • TV ve Sinema

    Uzun Hikaye Be Arkadaş!

    Yazar:

    Ustalığını bu film ile ispatlayan Kenan İmirzalıoğlu, samimiyeti, içtenliği, karaktere giydirdiği elbise ile filmi bir şahesere...

  • TV ve Sinema

    Fetih 1453 Olmuş mu?

    Yazar:

    "Olmuş mu?" sorusunun cevabını vermeden önce, belirtmek gerekir ki, bu bir film ve ilk etapta ticari...

  • TV ve Sinema

    Sıcacık Bir Komedi: Eyyvah Eyvah!

    Yazar:

    İlk hafta salonlarda yer bulamayınca tası tarağı toplayıp bu hafta önceden de yer ayırtmak suretiyle sinema...

  • TV ve Sinema

    Newyork’taki Minareler

    Yazar:

    Senaryoyu 10 yıl önce yazdığını söyleyen Mahsun Kırmızıgül, senaryoyu ve diyalogları filmi çekmeden tekrar gözden geçirseymiş,...

  • TV ve Sinema

    Tecavüz Eden Edene Fatmagül!

    Yazar:

    Kanal D’de Fatmagül’e yapılan şaşaalı tecavüzü duymayan yoktur. Kaçıranlar için haberimsi siteler video bölümlerinde izleme lüksü...

Sirac El

1999 yılından bu yana web tasarımcı olarak yurt içinde ve yurt dışında pek çok projede yer aldım. 2002 yılında Sanalkurs.net'i ve 2013 yılında da Etkinlik.com.tr'yi kuran ekibin bir parçası oldum. Girişimci, tasarımcı ve eğitmen olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Daha Fazla...

Öne Çıkanlar

YUKARI