Web Tasarım
Tasarım ve Pazarlama Üzerine İpuçları
İş web sitesi tasarımı ne için yapılıra geldiği zaman, iki seçenek vardır:
a) Kendiniz veya bir başkası için tasarım,
b) Web’de pazarlama ve müşteri çekme metotlarını uyarlamak için yapılan tasarım.
Bu nedenle her zaman hesaba katmanız gereken 10 yol bulunmaktadır:
1) Flash, HMTL, ASP, PHP, sitenizin büyük bir etki uyandırması için kullanabileceğiniz kodlama ve dizayn türleridir. Flash, web pazarlamayı tamamen içinde barındırmaya henüz hazır değildir. Gelişmiş teknolojisine rağmen, arama motorları sıralamalarında bu kodlama stilini henüz tam olarak içermek için yeterli değildir. (Ancak son versiyonunda buna yönelik ciddi adımların atılmış olduğunu görüyoruz.)
ASP, eğer siteniz tamamen veri tabanı kullanılarak hazırlanmışsa, kodlarınız sayfaya gömülmüş vaziyettedir. Bu durumda veri tabanınız içine meta tag’larınızı iyi yerleştirdiğinizden emin olmalısınız. Veri tabanının çok karmaşık olması meta tag stratejisinin işlevini güçleştirecektir.
PHP / Java: İkisi de güvenilir programlama metotları olmalarının yanı sıra basit ve temizdirler. Ancak programlarınızı test etmeden yayınlamamalısınız.
HTML: Arama motorları hizmeti ve kullanıcıların kendi siteleri için seçecekleri ideal programlama metodu her zaman bu olacaktır.
2) Sitenizi her zaman virüsler için test etmeyi unutmayın. Programlarınızın kusursuz olduğunu düşünseniz bile çoğu zaman öyle değildir. Arama motorlarının ve ziyaretçilerinizin sitenizi böylece daha rahat araştıracaklarını unutmayın.
3) Sitenizi olabildiğince profesyonel bir gözle yapın. Eğer bir web tasarımcısı yahut grafik tasarımcısı değilseniz, gidip biraz para ödeyerek kendinize bir web sitesi template’i alabilirsiniz.
4) Sitenizi eleştirilere açık tutun. Bu çok önemlidir, çünkü diğer insanların eleştirileri, ziyaretçilerinizin ne düşündüğünü aynen aksettirecektir. Eleştirilere açık olmak web sitenize ciddi başarılar getirecektir.
5) Sitenizin başlıklarını (title tag) uygun bir şekilde ayarlayın. Sitenizi ilerletirken sitenizin tamamını en iyi şekilde tanımlayan bir başlık oluşturduğunuza emin olun. Ayrıca bütün başlığın başka sitelerle yaptığınız link değişimleri içinde yer aldığını unutmayın.
6) Hiçbir arama motoru ve spam kurallarını ihmal etmeyin. Bu uzun süreli bir site düşünüyorsanız, devamlılığı için çok önemlidir.
7) Siteniz için bir link oluşturma stratejisi belirleyin. Her şeyi sitenize link olarak vermeye çalışmayın. Eğer link kaynaklarınız tasarımınızın bir dayanağı olarak görünüyorsa çok az insan sitenizden ayrılmak ister.
8) Her zaman bilgilerinizi güncelleyin. Yoksa arama motorları ve ziyaretçiler için sıkıcı olursunuz. Yeni eklemeler yapmak yeni içerikler sunmak gelen ziyaretçilerinize ilginç gelecek ve onları daha sonra tekrar getirecektir.
9) İnsanlara kullanabilecekleri şekilde bannerlar, butonlar ve materyaller oluşturun. İnsanlar onları kullanırken çile çekmesin ve dolaşmasını zorlaştırmasın.
10) Eğer pazarlama üzerine bir site hazırlamışsanız, alanınızla ilgili gelişmeleri günlük takip etmeniz gerekir. Sitenizi canlı tutmak için bu şarttır.
Çalışmalarınızda başarılar…
Not: Bu yazının hazırlanmasında Martin Lemieux’un orjinal yazısından çeviriler yapılarak faydalanılmıştır.
